Laravel3 framework klasör yapısı

Laravel3 klasör yapısını inceleyelim.

Resimde görülen yapı üzerinden gidecek olursak

 

main_file_structure

/application

uygulama klasörü = tüm projemizle ilgili dosyalarımız controller,model,view ve diğer dosyaları tuttuğumuz en çok zaman harcadığımız yerdir.

/bundles

paketler klasörü = daha çok genişletme paketleri diyebileceğimiz , kendi paketlerimizi mesela template için smarty , twig yada istersek ORM için doctrine ve benzeri paketleri burada tutuyoruz. Kendi yazdığınız class (sınıf) dosyalarınıda burada tutmanızı tavsiye ederim.

/laravel

laravel in çekirdek kısmıdır , tüm framework ün beyni diyeceğimiz tüm işlemleri yapan bölümdür.burası ile genelde çekirdeğe müdahale etmeyecekseniz çok fazla işiniz olmaz.

/public

laravel kök dizinlerinden birisidir , javascript  , css dosyaları , resimler (images) gibi dosyalarımızı koyduğumuz yerdir.

/storage

depolama dizinidir = cache dosyalarımızı , oturum ayarlarını , session ları tuttuğumuz yerdir.Kurulumda kKlasöre yazma izni vermeniz iyi olacaktır, ilerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.

/artisan [dosyası]

Artisan Laravel Komut Satırı Arayüzü  =bu dosya ile sql deki kodları oluşturabilir , migrationbhazırlayabilir , görevler oluşturabilirsiniz.Artisan ile terminal veya basit komut sistemi kodları yazabilirsiniz, laravel in bize sunduğu güzellikleriden biridir.

/paths.php [dosya]

Bu dosya yukarıda belirtilen önemli dizinlere yolları belirlemek,değiştirmek yada  kısayollar sağlamak için kullanılır. Bu dosyayı düzenlemek gerekmez.

Application (uygulama) klasörü yapısı 

application klasörü içinde ne var , ne yok , neler yapılır buna bir göz atalım.

app_file_structure

 

/config

url / routing ayarları , veritabanı  ayarları ,oturum ayarları uygulama geliştirme süreisnde ihtiyaçınız olacak ayarları içinde bulundurur.

/controllers

Denetleyicileri  buradan yapılandırırsınız, veritabanı modele gidecek ayarlar , view kısmına gidecekler,controller kısmından yapılır

  /language

varsayılan sayfalama nın dil ayarları , form doğrulamanın dil ayarları ve uygulamanızda kullanacağınız kendi dil ayarlamalarını burada tutabilirsiniz.

/libraries

uygulamanızda kullancağınız kendi yazdığınız sınıfları yada başka sınıfları burada tutabilirsiniz.Fakat laravel de genel olarak bunun yerine bundles da tutmanızı tavsiye ederim genelde bundles da tutulur. Sınıflarınız başlangıçta yüklenmesi için start.php dosyasına eklenir.

/migrations

göç dosyalarını tuttuğumuz yerdir.sürüm farklılıklarını, veritabanı şemalarını burada tutabilirsiniz.

/models

SQL sorguları gibi veritabanı ile ilgili işler için kullanılır. veritabanına ekle,güncelle,dil,oku (CRUD) işlemleri için gerekli veritabanı ile iş yapacak kodların tutulduğu yerdir.

/tasks

kendi özel görevlerinizi oluşturacağınız yerdir.

/tests

Testler klasörü unit test olaylarını tuttuğumuz yerdir. Eğer PHPUnit kullanarak  Laravel Artisan PHP komut satırı arabirimini kullanarak  tüm testleri oluşturabiliriz.

/views

Tasarımla ilgi html dosyalarını içeren bölümdür.

/bundles.php [dosya]

Kendi hariçi sınıflarınız ,paketlerinizle ilgi tanımlamaları yaptığınız bölümdür.

/routes.php [dosya]

laravel in diğer frameworklerden daha güçlü bir router yapısı bulunmaktadır, url yapılandırmalarını , hata sayfası yapılandırmalarını yaptığımız php dosyasıdır.